Havforskermøtet 2020

Havforskermøtet 2020 finner sted tirsdag 20. og onsdag 21. oktober. På grunn av koronasituasjonen blir møtet digitalt og gratis. Frist for påmelding av foredrag eller poster er 1. oktober.

Nå er det lenge siden vi har treffes, og dessverre tillater ikke koronaviruset at det blir et fysisk møte i høst. Vi tror likevel møtet tirsdag 20. og onsdag 21. oktober kommer til å bli så nær opp til et ordentlig møte det går an, uten all den kjedelige ventingen på flyplassen og dårlig søvn i fremmed seng, selvfølgelig. Reiseregninga slipper du også – alt er gratis!

Slik blir det: Begge dager blir det faglige foredrag med tid for diskusjoner i Zoom. Erfaringen vår fra undervisning er at Zoom fungerer overraskende bra, selv med mange påkoblet samtidig. Har du to skjermer kan du se presentasjonen som deles på den ene og småvideoer av inntil 49 deltakere på den andre, og du kan bla mellom sidene for å vise de 49 neste osv. Dette gjør at man ser lysarkene bedre enn i en vanlig foredragssal, og småvideoene av andre gir følelse av fellesskap og nærhet. En utfordring er at det er mer slitsomt å se på en skjerm enn å være i et rom hvor ting skjer fysisk, så vi legger inn pauser hver time, og hver dag blir det Zoom i to tretimers-økter, fra 9-12 og 13-16.

Vi gleder oss og håper du vil være med!

Sosialt
Mest stolte er vi av den digitale minglinga og postersesjonen! For at det skal ligne mest mulig på et vanlig havforskermøte har vi bestilt et digitalt festlokale fra et firma i Singapore. Du får et godt inntrykk av hvordan det virker i denne videoen. Merk at vi har bestilt mingleområde, private kafébord og postervegger, ikke møterom eller auditorier. Se en beskrivelse på
https://www.youtube.com/watch?v=RGLBu6DsXtY
I mingleområdet kan vi alle gå rundt og samtale som normalt. Du hører de rundt deg men ikke andre lenger bort, og alle kan sitte hjemme foran skjermen med noe godt i glasset. Og vi håper dere melder på postere slik at vi får en livlig postersesjon. Det digitale sosiale området blir åpent i lunsjen og om kveldene. Vi håper det skal være like lett å fortelle gode historier, le godt, bli oppdatert på sladder, og bli kjent med nye som i et fysisk festlokale!
Planen er at dette digitale mingleområdet er åpent tirsdag og onsdag fra 18 og utover, og at det er åpent i lunsjen også for de som vil teste ut eller vil ha selskap. Postersesjonen er foreløpig planlagt til tirsdag klokka 19.

Samarbeid
I år samarbeider vi om årsmøtet med Norsk Geofysisk Forening (http://www.ngfweb.no/), og planlegger onsdagsprogrammet sammen med dem. De blir også invitert til våre sosiale arrangement. Akkurat som vi lager et program alene tirsdag, har de et eget program torsdag. Det er selvfølgelig fritt fram (og gratis) for oss å bli med på torsdagen, vi skal sørge for at dere får lenke til programmet når det er klart.

Faglig
Noen foredrag er allerede på plass:
Elvira Poloczanska fra Alfred-Wegner-Institut er en av hovedforfatterne bak den siste IPPC-rapporten om havet og kryosfæren og vil snakke om den, sin egen forskning om «climate velocities», og om hvordan man kan bidra til IPPC-arbeidet. Vi setter av tid til spørsmål og debatt.
Sam Dupont fra Gøteborgs Universitet er ekspert på effekter av forsuring, og vil hjelpe oss å skille mellom hype og realisme. Manuel Aghito (Meteorologisk Institutt) følger opp med å vise hvordan kravet om rensing av svovel fra skipsfart vil forverre situasjonen.
Anne D. Sandvik (Havforskningsinstituttet) vil forklare om lakselusmodelleringa som er dagsaktuell nå som oppdretterne går til sak mot staten.
I tillegg vil Helene Asbjørnsen (Universitetet i Bergen) fortelle om den fysiske atlantifiseringen av Arktis, Øystein Skagseth (Havforskningsinstituttet) utdype Barentshavet og temperaturdynamikk, Guldborg Søvik (Havforskningsinstituttet) snakke om kystreker, Richard Sanders (NORCE) om mesopelagialen, Jon Børre Ørbæk (NFR) om Forskningsrådets havsatsinger, og mere til.

I tillegg har vi god plass til det du vil prate om! Fristen er utsatt til 1. oktober så meld på bidrag (foredrag eller poster) så gjør vi møtet enda rikere! Registrer deg og meld på foredrag/poster ved å gå inn på http://www.havforsk.no/nb/pamelding-til-havforskermotet-2020/

Praktisk
Arrangementet er som nevnt gratis, men på grunn av lisens for det digitale festlokalet må du registrere deg på forhånd:
http://www.havforsk.no/nb/pamelding-til-havforskermotet-2020/
Husk at du kan registrere deg i dag og bruke den samme lenken til å sende inn sammendrag for foredrag eller poster innen 1. oktober (fristen er utsatt). Oppdatert informasjon ligger til enhver tid på http://www.havforsk.no/nb/havforskermotet-2020/

Vi skal sørge for at de som melder på bidrag og skal holde en presentasjon i Zoom får øve på forhånd slik at de vet hvilke knapper de skal trykke på for å komme i gang.

Medlemskap
Husk at medlemskap i Norske Havforskeres Forening er gratis, så foreslå gjerne for kolleger eller bekjente at de melder seg inn (http://www.havforsk.no/nb/bli-medlem/). Hører du fra kolleger at de ikke lenger får eposter fra oss selv om de er medlem? Be dem sende oppdatert kontaktinformasjon til havforsk@havforsk.no – for flere av våre medlemmer har vi dessverre utdaterte epostadresser og klarer ikke alltid å finne den nye ved googling.

Vedtektsendringer
I forbindelse med Havforskermøtet arrangeres også foreningens årsmøte, tirsdag 20/10 kl 13:00. Ifølge vedtektene skal medlemmene varsles om vedtektsendringer minst en måned før møtet. Styrets forslag og begrunnelse finner du her.